Sådan tager du den perfekte “mini-retirement” (1 helt års rejse)

Siden Tim Ferris’ bog “The 4 Hour Workweek” udkom i 2007 og begrebet “mini-retirement” derfor for alvor blev (relativt) almindeligt bekendt, er historierne om folk der tager sig en sådanne “mini-retirement” steget markant. Er du ikke bekendt med begrebet, der på dansk ville blive oversat til noget så usexet som “mini pensionering”, så betyder det – ifølge Tim Ferris himself – at man tager minimum 3 måneder, ofte 6-18 måneder, ud af sin kalender for virkelig at nyde livet. Man venter ikke på at man bliver gammel nok til at kunne gå på pension. Hvordan du nyder livet er selvfølgelig op til dig. Men det indebærer ikke at arbejde, særlig meget hvertfald. Det må max indebære at arbejde få timer om måneden/ugen.

Hele idéen med en mini-pensionering er at man laver noget man virkelig har lyst til – i flere måneder, noget man senere hen i livet sætter stor pris på, noget der giver én fornyet energi og livslyst, noget der gør man kommer ud af rotteræset og ser livet fra et andet perspektiv; noget der får livet til at give reel mening, for dig. Hvad folk har lyst til at foretage sig i de måneder de kan spendere, er meget forskelligt. Intet er rigtigt og intet er forkert, det vigtige er at det er noget man virkelig har lyst til.

Fælles for de fleste er det dog at det på en eller anden måde inkluderer at rejse. Det meget populære #VanLife er et godt eksempel på folk der tager en mini-retirement. Her flytter man ud i en autocamper og kører f.eks. Europa, USA, eller Australien rundt og oplever en masse. En backpacking-tur til Asien er der også mange der vælger at bruge månederne på. Men det kan også være at man altid har drømt om at lære japansk, karate og den japanske kultur at kende og derfor tager ens mini-pensionering én til Japan, hvor man bruger et år på dette.

De fleste vil nu tænke på at en mini-pensionering blot er et andet ord for sabbatår, og det kan man egentlig godt sige, forskellen er dog at dette ikke kun er forbeholdt unge mennesker. Det er forbeholdt alle mennesker, i alle aldre. Og optimalt tager man sig gerne adskillige af disse i løbet af sit liv.

I det følgende får du nogle tips til hvordan du kommer afsted på din første mini-retirement, fordi der er selvsagt nogle ting der lige skal gå op først.

Økonomi

Du kommer til at skulle kunne klare dig 3-12 måneder uden nogen super høj indtægt, derfor er det klart at du får brug for nogle penge. Så spar penge op. Det har du hørt før og det er altid så kedeligt. Men, start med at skær alle udgifter fra, som virkelig ikke er nødvendige – skær alle fra.

Boligsituation

Sidder du dyrt i det i din bolig giver det ikke nogen mening at opsige Netflix og HBO, nej, så skal du finde et billigere sted at bo. Bor du i ejerbolig og vil/kan du ikke sælge, så lej et værelse ud. Det kan give dig 2000-5000 kr. I ekstra indtægt om måneden. Imens du er afsted på din mini-pensionering udlejer du selvfølgelig din bolig, bor du relativt billigt i en af de større byer, kan du faktisk ofte ende med at tjene lidt penge hver måned, fordi du kan få meget for at leje den ud på f.eks. AirBnB.

Kan du ikke få din bolig lejet ud, så kan du også bare opsige den. Så har du ingen husleje at bekymre dig om (samt muligheden for at forlænge din mini-pensionering når du er afsted – det er der god chance for at du får lyst til). Når du kommer hjem skal du nok finde en sofa at sove på, indtil du finder ny bolig.

Lige meget om du opsiger eller udlejer, så husk at få opbevaret og emballeret dine ting ordentligt, mens du er afsted – her må du ikke spare for meget. Det er en ærgerlig overraskelse at komme hjem til fugtige/ødelagte ejendele, fordi du ikke brugte ordentlig emballage til at pakke dine ting sammen, før de kom ud i et skur, garage eller loft for at blive opbevaret. Kommer du hjem og skal pludselig købe nyt tv og en masse nyt tøj gør det det blot endnu sværere at spare op til din næste mini-pensionering. Albe Emballage har alt i emballage – der vil gøre din tur sikker.

Indtjening

For at du ikke skal bekymre dig for meget om økonomi når du er afsted kan det være en god idé, allerede inden du tager afsted, at finde måder hvorpå du kan tjene lidt penge remote, når du er afsted, hvis du pludselig kommer til at mangle – der kan jo komme uforudsete udgifter. Nogle oplagte måde at tjene penge på er tekstforfatning, korrekturlæsning, grafisk arbejde, affiliate marketing, eller online undersøgelser. Det vigtige her er at du ikke skal arbejde x antal timer, men at du kan tilvælge at arbejde, hvis du føler at du mangler pengene.

Jeg håber, at du er blevet inspireret til at tage din (måske første) mini-retirement, er du ikke helt overbevist, så læs Tim Ferris’ bog, så er jeg sikker på at du bliver overbevist.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *