Du har planlagt en uges ekspedition i de norske fjelde. Du er ansvarlig for en gruppe på 8 mand. Du skal sørge for, at folk kommer godt op og vigtigst af alt, godt ned af bjergene. Du er velforberedt. Taskerne er pakket med proviant, skaljakker og nødvendigheder. Du har styr på håndkøbsmedicinen og sutursættet ligger i førstehjælpspakningen hvis nogen skulle risikere at skære sig på steigeisen, deres kniv eller få en sten i hovedet.
Ekspeditionen er vel undervejs da en ældre deltager pludselig brokker sig over vejrtrækningsbesvær. Han føler en smerte over brystkassen, det stråler ud i venstre arm. Han er koldsvedende og bleg. Pludselig falder han om. Bevidstløs og uden vejrtrækning. Du står nu på siden af et bjerg mange kilometer fra nærmeste by. Hjælpen er langt væk og i kan kun nås af en helikopter. Flyvetiden er mindst 20 minutter. Faktum er, at en af dine ekspeditionsdeltagere har fået hjertestop.
Verdens mindste hjertestarter
Gode råd er nu dyre. Eller er de? For du har selvfølgelig planlagt din ekspedition ned til mindste detalje og kan derfor hive din Schiller FRED EasyPort frem. Det er verdens mindste hjertestarter som med en vægt på under 450 gram ikke vejer mere end en halv liter vand, men kan gøre forskellen på liv eller død. Den er så lille, at den kan ligge i en toplomme på rygsækken eller i en jakkelomme i skaljakken. Elektroderne påsættes patienten, hjertestarteren tændes og analyserer patientens hjerterytme. Hjertestarteren guider dig gennem hjertelungeredningen med tale og skrift på den lille indbyggede LCD-skærm. Grundet din forudseenhed overlever patienten. I er i stand til at evakuere patienten vha. helikopter og kan fortsætte ekspeditionen.
For personer i højrisikogruppen
Det er ikke kun ekspeditionsledere og rejsearrangører der kan have gavn af så lille en hjertestarter. Er du i højrisikogruppen men elsker at rejse og ikke være bundet til hjemmet, kan du nemt have hjertestarteren med på dine oplevelser. Livet skal leves mens vi har det og hvorfor ikke være klar på at forlænge det, hvis uheldet skulle være ude?
Hvad gør en hjertestarter?
En hjertestarter analyserer hjerterytmen på patienten og anbefaler stød såfremt det er muligt. Hvis stød ikke anbefales er det op til førstehjælperen at give hjertelungeredning. Efter 2 minutter vil hjertestarteren igen analysere og evt. støde såfremt det er indikeret. Det er ikke all hjertestop der kan stødes i gang og her er hjertelungeredningen vigtigt da den sikrer ilttransporten til hjernen, indtil den avancerede hjælp ankommer. Ambulancemandskab og læge kan give medicin der kan være med til at starte hjertet igen.