Firenze: gamle Ole med nyt og lækkert hår

De der mener, Firenze er Italiens højborg udi kunst, klassisk arkitektur og højkulturelle begivenheder, har helt ret. Firenze er renæssancens juvel, og byen besidder så svimlende mængder kunst og kultur, at der er en navngiven diagnose for (især) amerikanske turister, der akut bliver indlagt med hjerteproblemer, fordi mængden af skønhed har påvirket dem så stærkt, at det ville være passende at omskrive et gammelt udtryk til: Se Firenze og dø.

Firenze har en masse at byde på

Selv om der ikke er tvivl om, at langt de fleste gæster i Firenze kommer for netop at opleve disse skønheder og de labyrintiske, snævre gyder, det hektiske liv foran Uffizierne, Mercato del Porcellino med bronzevildsvinet og guldsmedebroen Ponte Vecchio, samt indkøb af modetøj og lædersko- og tasker, så er Firenze i dag meget mere end det. Og man behøver slet ikke at bevæge sig ud i periferien af byen for at finde de heftige oplevelser. De er midt i det hele.

Kommer man for eksempel for at opleve med smagsløgene, kan man slentre ned til området omkring Firenzes store mad-tempel Mercato Centrale. Piazzaen uden for mad-hallen huser adskillige restauranter. Men selve bygningen er særlig på grund af førstesalen, der tilbyder et enormt udbud af forskellige restauranter og barer under samme tag. Det store rum lokker rigtig mange florentinere til, som siddende eller stående indtager en tallerken pasta og et glas vin. Alternativt sætter man sig ved bordene med sin personlige bid af Firenze; Bistecca Fiorentina, grillet t-bone steak. Ingen tvivl – Mercato Centrale er en stor del af den moderne puls i Firenze, og det er lokale i alle aldre, der søger hertil.

Oltrano er et besøg værd

På den anden side af Ponte Vecchio, den gamle bro med de mange farvestrålende boder med dyre guldsmede og smykkemagere, ligger bydelen Oltrano, der huser en stor del af alt, der er en anelse skævt. Det er her, man først og fremmest møder de arbejdende værksteder, men her er i lige så høj grad specialbutikker. Det være sig alt fra antikvitetshandleren, der sælger originale rustninger fra middelalderen til den hippe butik med højt house music og et aldrig tidligere set udvalg af forme til isterninger, bordskånere og avisholdere. Og naturligvis er her – som i alle andre italienske byer, et rigt udvalg af fremragende restauranter.

Er Firenze endnu ikke vinget af på listen over sete europæiske storbyer, så kom endelig ud af fjerene. Men pas på: Firenze er stærkt vanedannende.

Læs mere om en ferie til Firenze på YouGo.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *